Poslovne laži

Poslovna komunikacija prožeta je obmanom

Donošenje poslovnih odluka često se temelji na informacijama koje dobivamo od suradnika, poslovnih partnera, klijenata. Prihvatimo li lažne informacije kao istinite i na temelju njih donesemo odluke možemo nanijeti štetu poslovanju
i svom profesionalnom ugledu.

Temelj poslovnih uspjeha i kvalitetne poslovne suradnje je povjerenje. Povjerenje možemo graditi s iskrenim ljudima. Izgrađujemo li odnose s lažljivcima prije ili poslije će se poslovni odnosi urušiti s neugodnim posljedicama.

Kada biramo suradnike ispravna procjena iskrenosti od presudne je važnosti. Moramo u potpunosti biti svjesni njihovih stvarnih kompetencija, znanja, vještina, motiva, slabosti kako bi s povjerenjem mogli s njima surađivati. Osobito je važno da svi koji sudjeluju u procesu selekcije kandidata budu osposobljeni za primjenu naprednih znanja i vještina detekcije laganja, jer su oni značajan obrambeni mehanizam kompanije.

Možemo reći da je poslovno pregovaranje često puta pravi festival laganja. Sve strane u pregovorima žele ostvariti neku korist, ponekad i na štetu drugih. Pri tome je laž jedan od nezaobilaznih alata.

Na kraju, svakodnevna poslovna komunikacija prožeta je sitnim, ali i krupnijim lažima. Nalazimo je u dnevnom i periodičnom izvještavanju o realiziranim radnim zadacima, planiranju aktivnosti, korištenju radnog vremena, korištenju resursa kompanije.

Samo oslanjanje na vlastitu intuiciju nije dovoljno za prepoznavanje laži.

Potrebne su znanstveno verificirane spoznaje o kompleksnim psihičkim i fiziološkim procesima koji se odvijaju kada ljudi lažu.

Potrebna su i praktična iskustva u primjeni ove metodologije, ali i prenošenju znanja kako bi polaznici Masterclassa ovladali novom dimenzijom poslovne i privatne komunikacije.